Opvallende vondsten in Ierse grot
In een grot op de Moneenberg in Ierland zijn verscheidene vondsten gedaan uit verschillende perioden. Een team van archeologen onder leiding van Dr. Marion Dowd voerde het onderzoek in de grot uit. De vondsten betreffen onder andere een werktuig, potscherven en een menselijk skelet.
In de grot is een zeer zeldzame hamerkop gevonden, welke is vervaardigd uit het gewei van een rood hert. Het werktuig is waarschijnlijk de enige in zijn soort die ooit is gevonden in Ierland. De hamerkop had naar verwachting een houten handvat en stamt uit de prehistorie. De precieze datering van het stuk moet echter nog worden vastgesteld met behulp van radiokoolstofdatering.
Verder werden er scherven van in totaal zes aardewerken potten aangetroffen. Deze zijn rond 1.000 voor Christus achtergelaten in de grot. Ondanks de gedomesticeerde omgeving is de grot zelf waarschijnlijk niet bewoond geweest.
Veruit de meest opvallende vondst was het skelet van een 14 tot 16 jaar oude tiener. Die stierf in de 16e of 17e eeuw in een uithoek van de grot. Het geslacht van het skelet is voorlopig nog onbekend, maar zal later met DNA-testen vastgesteld worden. De menselijke resten bevatten sporen van een geremde groei, waarschijnlijk ontstaan door ondervoeding. De tiener werd niet gedumpt in de grot, maar is er zelf in gekropen en daar gestorven. Het leven was toentertijd moeilijk voor veel Ierse mensen in verband met oorlogvoering en de pest.
Bron: Heritage Daily