Geen foto

Opgravingen Paardenmarkt Alkmaar vereeuwigd in straat

De overblijfselen van de Paardenmarkt worden in de bestrating getoond.De archeologische resten die op de Paardenmarkt in Alkmaar zijn gevonden, zullen in de nieuwe bestrating worden weergegeven. Een deel van de begraafplaats met daarin de contouren van twintig graven worden in die bestrating zichtbaar.

Er worden natuurstenen herdenkplaten ontworpen om dit project te realiseren. Totdat die platen er zijn, worden de vondsten weergegeven met zwarte klinkers. De monsterbaan (een weg waar de paarden vroeger over liepen om gekeurd te worden), waterputten en de muur van het Minderbroederklooster krijgen ook een plekje in het ontwerp.

In de zomer van 2010 werd er op de Paardenmarkt een kerkhof opgegraven op de locatie van het oude Minderbroederklooster. Ook werden er massagraven gevonden uit de tijd van de Spaanse belegering, een silhouet van een begraving uit de ijzertijd en het grootste stuk historische bestrating dat tot nu toe gevonden is in Alkmaar. Onlangs werd eveneens bekend dat de lijken in de massagraven die van Geuzen waren, de verzetstrijders van Nederland tegen de Spanjaarden.

Naar verwachting duren de werkzaamheden tot 15 november. “De ontdekking aan de Paardenmarkt zijn van grote betekenis voor de geschiedenis van de stad,” aldus wethouder Anjo van de Ven. “Op deze plaats ligt een groot aantal helden aan wie wij de Victorie van Alkmaar danken. Dat is iets waar we op dit prachtige plein nu ook letterlijk bij stil kunnen staan.”

Bron: Groot Alkmaar Dichtbij

Meer lezen
Landen