Geen foto

Open dag archeologische opgravingen Marsum

Een van de vondsten: een deel van een hengsel van een situla.Op woensdag 24 juli organiseert de provincie Fryslân samen met Raap Archeologisch Adviesbureau een open dag bij de opgravingslocatie nabij Marsum. Dit archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd ter voorbereiding op de aanleg van De Haak om Leeuwarden.

Bijzondere archeologische vondsten

Tot nu toe zijn bij de opgraving in Marsum veel sporen uit het verleden aangetroffen, met name uit de late ijzertijd en de romeinse tijd. Naast greppels, kuilen en waterputten zijn er fragmenten van aardewerk en bot gevonden en ook enkele metalen voorwerpen. Er zijn tevens twee onderdelen van fraai vormgegeven bronzen voorwerpen blootgelegd, eentje in de vorm van een vrouwenhoofd en de andere in de vorm van een dier.

Open dag opgravingslocatie

Het publiek kan de vondsten tijdens de open dag met eigen ogen bekijken. De locatie hiervoor is bij It Aldlân, tegenover Nij Andringhastate, in Marsum. Het terrein is toegankelijk tussen 10.00 en 15.00 uur. Er zijn onderzoekers aanwezig voor rondleidingen en geven daarnaast een toelichting op de vondsten.

De Haak om Leeuwarden

De Haak om Leeuwarden is een nieuwe rijksweg aan de (zuid)westkant van Leeuwarden. De weg vormt de verbinding tussen de huidige A31 bij Marsum en de N31 bij Hemriksein (Wâldwei). De Haak om Leeuwarden is een van de Leeuwarden Vrij-Baan projecten. Het meerjarige infrastructuurprogramma waarin ruim 40 projecten worden uitgevoerd om Leeuwarden beter bereikbaar te maken. Op de foto is één van de vondsten te zien die door archeologen zijn opgegraven bij Marsum. Het gaat om een hengsel van een bronzen emmer uit de Romeinse tijd.

Bron: Persbericht provincie Friesland

Meer lezen
Tijdvakken
Landen