Geen foto

Nieuwe voorwerpen Zwartbaard tentoongesteld

Zwartbaard op een afbeelding uit circa 1724Enkele recent geborgen voorwerpen van het vlaggenschip van piraat Zwartbaard, de ‘Queen Anne’s Revenge’, zijn binnenkort te zien in het North Carolina Maritime Museum. Het Amerikaanse museum voegt onder andere een klein bronzen kanon en een handgranaat toe aan zijn collectie. 

De voorwerpen werden vorig jaar opgedoken uit het wrak van de Queen Anne’s Revenge, dat in de Beaufort Inlet voor de kust van North Carolina ligt. In 1718 zonk het vlaggenschip van de beruchte piraat nadat het in deze baai aan de grond liep. We schreven al eerder al over de plannen voor de berging van het kanon.

“Het kanon is waarschijnlijk veel gebruikt”, zegt archeoloog David Moore van het N.C. Maritime Museum. "Het lontgat is namelijk verweerd door de explosies en was al eens gerepareerd.” Het kanon is slechts vijftig centimeter groot en is mogelijk alleen gebruikt om waarschuwingsschoten af te vuren, denkt Moore.

Onder de nieuwe vondsten uit het wrak is ook het houten heft van een mes, gedecoreerd met tin. Dat is een bijzonder stuk omdat hout zelden zo lang bewaard blijft op de zeebodem. Alle voorwerpen komen terecht in een permanente expositie over Zwartbaard. Het N.C. Maritime Museum draagt sinds de vondst van de Queen Anne’s Revenge in 1996 zorg voor de conservatie van voorwerpen uit het wrak.

Bron: Popular Archeology

Meer lezen
Tijdvakken