Geen foto

Nieuwe dinosaurussoort vernoemd naar Sauron

Onderzoekers hebben een nieuwe dinosaurussoort naar Sauron vernoemd. Op basis van een fossiel dat in 2007 in het zuidoosten van Marokko werd ontdekt, is bekend geworden dat een tot op heden onbekende vleesetende dinosaurussoort in Noord-Afrika leefde. De dino kreeg de naam Sauroniops pachytholus - Grieks voor ‘oog van Sauron’ - en is dus vernoemd naar de antagonist uit The Lord of the Rings.

De Sauroniops was vergelijkbaar in grootte met de Tyrannosaurus Rex en leefde zo’ n 95 miljoen jaar geleden. De soort werd ontdekt tijdens een onderzoek naar het fossiel uit Marokko, dat alleen het bovenste gedeelte van een schedel bevatte.

In de schedel was duidelijk de oogkas te zien, volgens onderzoeksleider Andrea Cau van de Museo Geologico Giovanni Capellini in Bologne, Italië. “Het idee van een roofdier dat fysiek bekend staat om zijn woeste oog deed mij denken aan Sauron, voornamelijk zoals hij in de films van Peter Jackson wordt afgebeeld,” aldus Cau.

De Sauroniops was een carcharodontosaurus, een geslacht van grote vleesetende dinosauriërs, en had vermoedelijk een “lange en diepe schedel met talloze mesachtige tanden”. Op basis van de schedel kon worden vastgesteld dat de dinosaurus zo’n twaalf meter lang was, vergelijkbaar met de Tyrannosaurus Rex.

Bron: National Geographic
Beeld: Nobu Tamura via Wikipedia

Meer lezen