Geen foto

Nieuw graf voor koning Richard III gepresenteerd

Er is een nieuw graf voor koning Richard III vervaardigd.Het nieuwe graf voor koning Richard III is gepresenteerd in de kathedraal van Leicester. Het lichaam van de Engelse koning, die van 1483 tot 1485 regeerde, werd in de zomer van 2012 gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. Het was al eeuwenlang niet bekend waar de koning begraven lag en de ontdekking was dan ook een zeer belangrijke archeologische vondst.

Ontwerp

Vorig jaar zomer werd bij opgravingen in Leicester het lichaam van de Engelse koning Richard III gevonden. Besloten werd om hem te herbegraven in de kathedraal van Leicester, waar op 19 september 2013 het ontwerp voor zijn nieuwe graf werd getoond. Het betreft een kalkstenen sarcofaag met een uitgesneden kruis erin. Op het graf wordt zijn naam, geboorte- en sterfdag en levensmotto Loyaulte me Lie - trouw bindt me - gezet. Daarnaast komt er een wild zwijn op het graf, omdat dit het embleem van Richard was.

De doodskist staat op een witte roos van steen. Dit was het symbool van het huis waartoe Richard behoorde, namelijk het huis van York, een zijtak van het Huis van Plantagenet. De kathedraal wil de kathedraal laten aanpassen om het graf een plek te geven. Ze zijn bereid hier 1,5 miljoen euro aan te besteden.

Plantagenet Alliance

Het is echter nog niet zeker dat Richard III ook echt in Leicester begraven zal worden. Afstammelingen van de Engelse koning hebben zich verenigd in de Plantagenet Alliance en eisen dat het lichaam van Richard in York begaven wordt, omdat de koning hier het grootste gedeelte van zijn leven heeft doorgebracht. Een rechter zal binnenkort uitspraak doen in de zaak.

Richard III was van 1483 tot 1485 koning van Engeland en de laatste koning uit het Huis Plantagenet. Hij stierf tijdens de Slag bij Bosworth Field, waarbij zijn lichaam ernstig verminkt werd. Hij werd bij de abdij Grey Friars in de buurt van Leicester begraven. Het klooster werd later afgebroken en er werd over de locatie heen gebouwd, waardoor het graf van Richard verloren ging.

Opgraving graf Richard III

Vorig jaar begon een groep archeologen van de Universiteit van Leicester met opgravingen in het gebied. Ze vonden de ruïne van het oude klooster en ook het skelet van Richard. Later werd een tweede doodskist gevonden op de opgravinglocatie met daarin een lichaam. Er wordt nu onderzocht om welke persoon het gaat.

The Cathedrals Fabric Commission for Engeland moet de plannen van de kathedraal van Leicester voor het graf beoordelen. Eind oktober zal de commissie besluiten of ze het ontwerp goedkeuren of niet.

Bron: NBC News

Meer lezen
Tijdvakken