Geen foto

Nederzetting en urnen uit de ijzertijd gevonden in St. Albans

Kathedraal van St. AlbansArcheologen hebben tijdens opgravingen in het Britse St. Albans de ingang van een nederzetting uit de ijzertijd gevonden. De nederzetting, genaamd Verlamion, is de voorganger van de Romeinse stad Verulamium. Tevens vonden zij vijf urnen met 2000 jaar oude crematieresten erin.

De objecten zijn aangetroffen op een oud schoolplein op King Harry Lane in St. Albans, waar 150 huizen gebouwd gaan worden. Voordat de woonwijk gebouwd mocht worden, moest er echter eerst archeologisch onderzoek plaatsvinden. Het is bijzonder dat de vondsten bewaard zijn gebleven, gezien de urnen maar 40 centimeter onder de grond begraven lagen op een plek waar tot voor kort schoolkinderen speelden.

Archeoloog Andy Hood vertelde dat de urnen verticaal onder de grond lagen bij de ingang van Verlamion, hedendaags St. Albans. “Waarschijnlijk zijn ze tijdens de Romeinse veroveringen in 43 na Chr. begraven. Het is een vondst van nationaal belang.”

De urnen zijn gedoopt tot King Harry één tot en met vijf, naar hun vindplaats. Drie urnen werden samen in eenzelfde kuil aangetroffen, waardoor archeologen vermoeden dat het om de resten van één familie gaat. De andere twee lagen individueel begraven, niet ver van de familiekuil. Resten van een metalen object, waarschijnlijk een fibula, zijn aangetroffen in een van de urnen. “We denken dat er een Romeinse begraafplaats ligt,” aldus Hood.

Onderzoek aan een heuvel op de site leverde de vondst van een zakje met koperen Romeinse munten op. Deze zijn samen met de urnen naar het Historisch Onderzoekscentrum van Wiltshire en Swindon gebracht. Daar zal onderzoek gedaan worden naar leeftijd en het geslacht van de resten uit de urnen. De ingang uit de ijzertijd zal in situ bewaard blijven. Het blijft onder een grasveld liggen waar niet op gebouwd mag worden.

Bron: Archaeology News Network

Meer lezen
Tijdvakken