Neanderthalers zeilden mogelijk al naar Kreta
Volgens een onderzoek zeilden Neanderthalers of mogelijk zelfs al de eerdere Homo erectus over de Middellandse Zee. Ze zouden vaardig zijn geweest in het varen op zee en zijn vermoedelijk meermaals gestopt op eilanden als Kreta en Cyprus.
Er is geen fysiek bewijs gevonden dat de mensachtigen meer dan 100.000 jaar geleden voeren, hoewel het volgens Alan Simmons, antropoloog en auteur van het onderzoeksverslag, “onwaarschijnlijk is dat ze zwommen”. Als ze boten hebben gebouwd, was het van hout of ander materiaal dat inmiddels geërodeerd is.
Toch zijn er aanwijzingen die de aanwezigheid van Neanderthalers of de Homo erectus op de eilanden suggereren. Zo zijn er op Kreta gereedschappen gevonden (handbijlen en pikhouwelen van kwarts) en ertslagen die dateren tot ca. 170.000 jaar geleden.
Voorheen werd gedacht dat eilanden als Kreta en Cyprus pas 9.000 jaar geleden voor het eerst werden bewoond. Opgravingen op Cyprus brachten echter gereedschappen aan het licht die ouder zijn dan 9.000 jaar. Ook zijn er talloze fossielen van dwergnijlpaarden gevonden. De dieren waren mogelijk de voornaamste bron van voedsel voor de prehistorische mensen.
Volgens Simmons is het dan ook waarschijnlijk dat Neanderthalers of Homo erectus konden zeilen, aangezien “ze ook in staat waren om over enorme stukken zee te steken om Australië zo’n 50.000 jaar geleden te bereiken. Bovendien suggereren vondsten van de Indonesische Wallacea eilanden de aanwezigheid van mensachtigen op Flores zo’n 1,1 miljoen jaar geleden,” aldus Simmons.
Bron: Discovery News