Geen foto

Museum Boijmans Van Beuningen met nieuwe collectie gebruiksvoorwerpen

Zilveren glazenkoeler. Foto van Anthony DonkerIn Museum Boijmans Van Beuningen is een nieuwe collectie te zien met ruim 1350 metalen gebruiksvoorwerpen naar aanleiding van een nieuwe herinrichting van de selectie. Hierbij is onder andere de collectie van Beuningen-de Vriese te zien. Deze collectie bestaat uit pre-industriële gebruiksvoorwerpen van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. Ook zijn er moderne voorwerpen toegevoegd om de technische ontwikkelingen in de jaren duidelijk te weergeven.  

Smart Replica’s van de gebruiksvoorwerpen

Tussen de voorwerpen in de collectie zitten onder andere de Smart Replica’s van Studio Maaike Roozenburg. In samenwerking met het museum heeft de Studio replica’s gemaakt van 17de en 18de eeuwse objecten en heeft hiervoor gebruikgemaakt van 3D-technieken. Door middel van vervaardigingtechnieken, scan- en printtechnieken en de inspiratie uit de collectie pre-industriële gebruiksvoorwerpen worden de voorwerpen op een bijzondere manier getoond.

Tentoonstelling lepels

Ketel. Foto van Nicolaas KraanVerder wordt ook de serie ‘Volete vedere I miei cucciai usati 010802-010812’ van Lam de Wolf tentoongesteld als wandinstallatie. Deze serie toont gebruikte, nagetekende en uitgeknipte lepels uit de afgelopen tien jaar. De serie is vanaf 2003 te zien bij het Museum.

De collectie op thema

De collectie is samengesteld na de herinrichting van het Museum, waarbij de verschillende objecten werden opgepoetst. De objecten zijn geordend op een achttal thema’s zoals ‘metaal en techniek’, ‘keukengerei’, ‘kledingaccessoires’ en ‘speelgoed’. Door de vele objecten in de collectie van het Museum, wordt het door deze thema’s overzichtelijker. De collectie van Beuningen-de Vriese hoort namelijk ook bij De Collectie Vormgeving. De voorwerpen uit de collectie zijn in 1990 door H.J.E. van Beuningen geschonken aan het museum.

Meer informatie is te vinden op de website van Museum Boijmans Van Beuningen.

Meer lezen
Landen