Geen foto

Mogelijk oudste astronomische instrument gevonden in China

Moderne zonnewijzerChinese wetenschappers lieten weten dat een object, dat 35 jaar geleden is gevonden in een tombe van de Westelijke Han Dynastie in Fuyang Stad, een zonnewijzer zou kunnen zijn. Het mogelijk oudste astronomische instrument staat tot op heden bekend als ‘lakkunst met onbekende naam.’ 

In 1977 vonden archeologen een groot aantal zeldzame relicten, waaronder het onbekende object, in de tombe van Xiahou Zoa, de 2e markies van de Westelijke Han Dynastie uit de 2e eeuw voor Christus. Tot nu toe heeft niemand het object kunnen identificeren of de mogelijke functie van de paar overlappende gelakte ronde platen kunnen achterhalen.

Het team van Yunli Shi, een professor aan het Bureau voor Wetenschappelijke Archeologie aan de Technische Universiteit van China, denkt nu de mogelijke functie van het object ontdekt te hebben. Zij vermoeden dat het hier gaat om de oudste zonnewijzer die ooit gevonden is. De platen vormen een apparaat voor de bepaling van de stand van hemellichamen.

Zonnewijzers werden in het oude China door astronomen gebruikt om de kalender van de seizoenen te bepalen. Zij deden dit  door te kijken naar de schaduwval van de wijzer in de middagszon. De zonnewijzer van de tombe van Xiahou Zoa heeft twee symmetrische en vouwbare delen. Wanneer hij volledig wordt opgezet in zuid-noordelijke positie, zal de middagzon de dagen van de zomerzonnestilstand, de lente-/herfstzonnestilstand en de winterzonnestilstand tonen.

Bron: Sci-News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen