Geen foto

Middeleeuwse sporen uitgewist bij bouwput Heemskerk

Enkele sporen uit de middeleeuwen zijn verdwenen in Heemskerk.In Heemskerk wordt gewerkt aan de bouw van een Albert Heijn XL. Onlangs spotte een amateur-archeoloog enkele archeologische sporen in de bouwput. Een dag later bleken deze vondsten spoorloos verdwenen.

De amateur-archeoloog uit Castricum fietste langs het bouwterrein aan de Rijksstraatweg toen zijn oog viel op de sporen. Na toestemming mocht hij enkele gevonden scherven bestuderen, waarna hij concludeerde dat ze uit de 11e en 12e eeuw stammen. Bovendien nam hij in de bouwput bodemverkleuringen waar. Het patroon van die verkleuringen deed hem vermoeden dat het om een huisplattegrond ging.

Een dag later waren de sporen ineens verdwenen. Het is nog onbekend of ze met opzet zijn verwijderd. Wel is er melding gedaan bij de gemeente, die gaat besluiten welke stappen er worden genomen.

Hoewel het vinden van sporen van bewoning uit de middeleeuwen bijzonder is, zijn het niet de oudste sporen ooit gevonden in Heemskerk. In 2004 werden er namelijk voetsporen en waterputten gevonden die stammen uit de Oudheid.

Bron: Noordhollands Dagblad

Meer lezen
Tijdvakken
Landen