Geen foto

Middeleeuwse manuscripten ontdekt op zolder in Brussel

In Brussel zijn twaalf 15e eeuwse manuscripten gevonden. Op dinsdag 6 november stelde literatuurhistoricus Remco Sleiderink van de Hogeschool-Universiteit Brussel twaalf manuscripten uit de 15e eeuw voor. De teksten zijn ontdekt op de zolder van de voorzitter van de Brusselse Sint-Sebastiaansgilde, de gilde van de boogschutters. Daarnaast vond hij een ketting van koning Leopold II (1835 - 1909).

Eén van de documenten is een geïllustreerd manuscript op perkament uit 1468. Hierop staat het reglement van de Sint-Sebastiaansgilde en een lijst van de 119 leden van de Brusselse rederijkerskamer ‘De Corenbloem’. Het document wordt als de belangrijkste van de twaalf manuscripten beschouwd.

De namen van de leden van de boogschuttersgilde staan ook op het perkament, waaronder de beeldhouwer Jan Borreman en de drukker Thomas van der Noot. Naast de tekst staat een miniatuur van Sint-Sebastiaan met een boog in zijn hand in de oude Sint-Gorikskerk. Wat het document des te waardevoller maakt, is dat de afbeelding van de binnenkant van de kerk de enige is van voor de verbouwingen in het jaar 1520.

Leden van de gilde hebben toestemming gegeven om de manuscripten over te dragen aan het archief van Brussel. Sleiderink deed ook nog een tweede vondst op de zolder, namelijk een zilveren halsketting die gedragen werd door koning Leopold II, de tweede koning der Belgen. Leopold volgde zijn vader op als koning in 1865 en bleef die functie vervullen tot zijn dood in 1909.

Bron: Archeonet

Meer lezen
Tijdvakken
Landen