Geen foto

Middeleeuwse bewoningsresten aangetroffen in Heiloo

De resten van een waterput die is aangetroffen in Heiloo. Tijdens archeologisch onderzoek in de wijk Zuiderloo in het Noord-Hollandse Heiloo zijn de resten van een middeleeuwse nederzetting aangetroffen. De werkzaamheden werden in opdracht van de gemeente uitgevoerd door het onderzoeksbureau Diachron UvA bv, in samenwerking met vrijwilligers van de Stichting Regionale Archeologie Baduhenna.

De vroegmiddeleeuwse nederzetting stamt uit de periode van 600 tot 900 na Christus. Er zijn resten aangetroffen van drie boerderijen. Zoals vaker het geval bij middeleeuwse nederzettingen hebben ook de bewoners van dit perceel de woningen steeds op een andere plaats gebouwd. In totaal hebben er ongeveer achttien gebouwen gestaan. Deze zogenoemde woonstalhuizen bestonden uit een leefgedeelte voor de mensen en een stalgedeelte voor het vee.

Waterputten

Tevens zijn er enkele waterputten aangetroffen in het gebied. Het hout waaruit deze waterputten bestonden is onder de grondwaterspiegel bewaard gebleven. Deze vondst heeft veel informatie over houtgebruik en –bewerking in de vroege middeleeuwen opgeleverd, omdat er voor de bouw van putten vaak sloophout werd gebruikt.

Vondsten

Uit de grondsporen zijn aardewerkscherven en botresten aangetroffen. Door deze resten is er een indruk van het eet- en leefpatroon te achterhalen. Er zijn daarnaast onder meer een steeksleutel en een bronzen Romeinse munt, welke in de middeleeuwen als hanger is gebruikt, gevonden.

Succesvol onderzoek

De wijk Zuiderloo ligt op een brede duinrug, een gunstig woongebied waar mensen al duizenden jaren lang gebruik van maken. Het onderzoek heeft nuttige informatie opgeleverd over de bewoningsgeschiedenis van Heiloo en omstreken. De gemeente en de onderzoekers kijken dan ook terug op een succesvolle opgraving. Door dit onderzoek zijn de archeologen er achter gekomen dat de vroegmiddeleeuwse bewoningssporen niet bij het Witte Kerkje te vinden zijn, maar op andere plekken in Heiloo kunnen worden verwacht.  

Bron: Dichtbij

Meer lezen