Middeleeuws kerkhof met meer dan 1000 graven gevonden

Tijdens een opgraving op het terrein van de Britse universiteit Cambridge vonden wetenschappers meer dan duizend eeuwenoude skeletten. De vondst is bijzonder omdat het zou gaan om een van de grootste Middeleeuwse kerkhoven die ooit in Groot-Brittannië is gevonden. Uw redactie was wat terughoudend met nieuws publiceren over deze vondst: was dit geen grap? Inmiddels zijn we overtuigd van de realiteit van deze vondst.

400 complete skeletten

Er zijn in totaal 1300 begraven mensen gevonden, waarvan 400 complete skeletten. Volgens archeologen zijn de beenderen grotendeels afkomstig uit de 13e tot 15e eeuw. Op de begraafplaats zijn relatief weinig resten van vrouwen of kinderen gevonden.Drie jaar geleden werd het kerkhof ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden van een gebouw op het terrein van de universiteit. Pas nu komen de details en de foto’s naar buiten.

Kerkhof en verpleeghuis

De skeletten liggen over het algemeen netjes in rijen en de teruggevonden bloemenzaden wijzen erop dat de begraafplaats er ongeveer net zo uitzag als een modern kerkhof.
Vermoedelijk ging het om arme mensen die daar begraven werden. De meeste doden waren zonder kist of lijkwade begraven. In 1511 stond er tegenover het kerkhof een Gasthuis. Omdat er geen sporen van ziekte zijn aangetroffen op de skeletten, gaan wetenschappers er van uit dat het gasthuis een verpleeghuis was waar arme en zwakke mensen behandeld werden.

Dit gaat in tegen de algemene aanname dat gasthuizen vooral dienden als behandelplaats voor pestlijders. . Tot nog toe zijn daar geen aanwijzingen voor teruggevonden.
Onderzoekers hopen dat de vondst hen meer kan vertellen over het leven op het Britse schiereiland in de Middeleeuwen.

www.volkskrant.nl/
historiek.net/
www.theguardian.com/

Meer lezen
Tijdvakken