Geen foto
Maya kalender corona

-

-

Maya einddatum verschijnt opnieuw in geschrift

In een recentelijk ontdekte Maya tekst wordt de einddatum van de Maya kalender, die tot voor kort werd gezien als de dag waarop de aarde zou vergaan, opnieuw genoemd. Dit is pas de tweede bekende tekst waarin de datum voorkomt. Onlangs werd bekend dat de einddatum van de kalender echter geen apocalyps betekende voor de Maya’s.

“In de tekst is over politieke historie te lezen en niet over voorspellingen, ”aldus Marcello Canuto, de directeur van het Universitair Onderzoeksinstituut van Midden Amerika in Tulane. “Het nieuwe bewijs suggereert dat de datum een belangrijke gebeurtenis was en zou worden gevierd door de Maya’s. Er wordt echter niet gesproken over apocalyptische voorspellingen omtrent de datum.”

Bak’tuns

De Maya kalender is verdeeld in bak’tuns, cyclussen van 144.000 dagen, waarvan de telling begon met het ontstaan van de Maya bevolking. De winterzonnewende van 21 december 2012 is de laatste dag van de 13e bak’tun.

Lees in dit artikel van IsGeschiedenis meer over de telling van de Mayaanse kalender

Lang heersende koning

De tekst stond geschreven op een steen van trap die behoort tot de Maya ruïnes in La Corona in Guatemala. Het geschrift blijkt een eerbetoon aan koning Yuknoom Yich'aak K'ahk' van Calakmul, die ook bekend stond als Jaguar Paw. De koning leed een nederlaag in de strijd om het koninkrijk van Tikal in 695. Historici vermoedden lange tijd dat Jaguar Paw was gestorven of gevangen genomen in deze strijd, maar de gevonden tekst ontkracht deze theorie.

K’atun heerser

De koning bezocht La Corona namelijk in 696, waarschijnlijk om de loyaliteit van zijn onderdanen terug te winnen na zijn ondergang. Als deel van zijn campagne noemde hij zichzelf de ’13 k’atun heerser’. K’atuns zijn een andere tijdseenheid van de Maya kalender, die bestaan uit 7.200 dagen of bijna 20 jaar. Jaguar Paw heerste tijdens het eind van de 13e k’atun, die eindigde in het jaar 692.

Om zijn heerschappij te verbinden aan de toekomst, koppelde hij het aan een andere 13e cyclus, namelijk de 13e bak’tun van 21 december 2012. “De aangetroffen tekst toont aan dat in tijden van crisis de Maya’s hun kalender gebruikten om continuïteit en stabiliteit te promoten,” aldus Canuto.

Bron: Live Science


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen