Geen foto

Lidmaatschap Unesco voor Palestina beschermt archeologie

Palestijnse archeologie wordt beschermd door het lidmaatschap van Unesco.Een meerderheid van de leden van de VN-cultuurorganisatie Unesco heeft besloten dat Palestina een volwaardig lid van de organisatie wordt. Het lidmaatschap zal de Palestijnse Autoriteit helpen bij het beschermen van archeologische voorwerpen.

Dat liet het ministerie van Toerisme van de Palestijnse Autoriteit maandag weten. Zo liet minister Julud Daibes weten dat de Palestijnen met de steun van Unesco veel beter kunnen optreden tegen het vernietigen van archeologische objecten en de smokkel daarvan. De minister hoopt ook dat zulke voorwerpen op de werelderfgoedlijst van de Unesco komen te staan, omdat dat goed kan werken voor het toerisme.

Vandalisme en diefstal zijn bekende begrippen in de archeologie. Zo werd onlangs bekendgemaakt dat er ca. 8.000 kunstvoorwerpen zijn gestolen uit de historische stad Benghazi in Libië. Dit zou in februari al zijn gebeurd, maar de kwestie kwam nu pas aan het licht. “We kunnen er niet veel aan doen,” aldus de directeur van antiquiteiten van de stad. “Het zijn onbetaalbare nationale schatten, stukjes geschiedenis zijn verloren gegaan.”

Bron: Telegraaf

Meer lezen
Tijdvakken