Geen foto

Kleurrijke bloementuinen van Romeinse paleizen gereconstrueerd

Een binnenplaats van één van de paleizen op de Palantijnheuvel. Italiaanse archeologen onthulden afgelopen zaterdag de nieuwe bloementuinen in de ruïnes van de oude Romeinse paleizen op de Palatijnheuvel. De kleurrijke reconstructie laat zien hoe de tuinen er 2.000 jaar geleden waarschijnlijk hebben uitgezien.

Bloemen als paarse petunia’s, witte plumbago en het medicinale verbena zijn geplant in de binnenplaatsen en rond de ruïnes van de paleizen. De oude Romeinen lieten zich voor de inrichting van de  luxueuze tuinen inspireren door de oude Grieken. “De Palatijn was niet alleen mooi qua architectuur. Het was een spel van kleuren, fresco’s, fonteinen en bloemen. Het was een stukje natuur midden in de stad,” aldus Maria Rosario Barbero, hoofd van Rome’s archeologisch bureau.

“We wilden de Palatijn zijn kleuren teruggeven,” aldus Barbero. “De Romeinse keizers versierden hun woningen op de Palatijnheuvel, die uitkijkt op het Colosseum en het Romeinse Forum, met prachtige tuinen om autoriteit uit te stralen. De fonteinen op de heuvel konden helaas niet worden gereconstrueerd. Het zou te moeilijk zijn om de grote hoeveelheid water die nodig zou zijn omhoog te pompen.

De Palatijnheuvel was de meest luxe plaats om te wonen in het oude Rome. De paleizen op de heuvel worden genoemd in literatuur die dateert uit de 4e eeuw voor Chr. en werden onder andere bewoond door de filosoof Cicero en de keizers Nero en Augustus. Het woord ‘paleis’ stamt af van ‘Palatine’ (Palatijn).  

Bron: France24

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's