Geen foto

Kat vindt 2.000 jaar oude Romeinse catacombe

De twee mannen vonden de tombe door een kat te achtervolgen. Een inwoner van Rome heeft onlangs een bijzondere vondst gedaan, wat hij aan een zwerfkat te danken heeft. Hij volgde de kater vanaf zijn appartement een grot in, die een tombe gevuld met botten bleek te zijn.

Mirko Curti en een vriend volgden de kat op dinsdagavond in een woonwijk nabij de Via di Pietralata. “De kat vluchtte een grot in,” aldus Curti. “We volgden het geluid van zijn gemiauw.”

Binnenin zagen de twee dat er nissen in de muren waren gegraven, vergelijkbaar met die van de oude Romeinen om begraafurnen in te bewaren. Ook stuitten ze op menselijke botten die her en der lagen verspreid over de vloer.

Archeologen die de grot naderhand hebben onderzocht zeggen dat de catacombe dateert tot een periode tussen de eerste eeuw voor Christus en de tweede eeuw na Christus. Gezien het feit dat dergelijke nissen werden gebruikt om grafurnen met as te bewaren, zijn de botten in de tombe vermoedelijk afkomstig van een andere begraafplaats.

Het heeft vorige week veel geregend in Rome, wat waarschijnlijk ervoor heeft gezorgd dat de steen en aarde die de ingang van grot verhulden weg heeft doen stromen. Vroeger werd namelijk regelmatig gebruik gemaakt van kalktuf om graftombes te graven. Deze zachte steensoort brokkelt snel af, waardoor dergelijke locaties tegenwoordig snel in verval raken.

Bron: Guardian
Beeld: Alvesgaspar via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's