Geen foto

Intacte urn uit bronstijd gevonden in Groot-Brittannië

De resten van een kasteel in King’s Lynn. Foto – Ell Brown Tijdens het aanleggen van een nieuwe weg in het Britse King’s Lynn is een intacte urn aangetroffen. De rode aardewerken pot is 2.500 jaar oud en vormt een opwindende vondst voor de archeologen die werken op de site.

Het archeologenteam had eerder op dezelfde site al enkele houten balken aangetroffen uit de ijzertijd. De urn uit de bronstijd heeft een dikke rand en bevat vermoedelijk nog de resten van een gecremeerd persoon. “Het vinden van een complete urn is zeldzaam, en deze pot is niet gebruikelijk,” aldus Ken Hamilton, de senior-historicus van Norfolks provinciale raad.

“De pot zal worden onderzocht in een laboratorium. Daar wordt de inhoud zorgvuldig eruit gehaald omdat het vol met aarde zat,” aldus Hamilton. “Er zal worden uitgezocht of het één depositie bevat of de resten van meerdere personen.”

Na de crematie werden de resten in een pot gedaan en begraven in een kleine kuil. De vondst van de urn betekent vrijwel zeker dat er in de bronstijd mensen hebben geleefd in de regio. Er zal daarom vervolgonderzoek plaatsvinden op de site. “De urn zal na het onderzoek aan het Norfolk Museum worden gegeven, en zij zullen bepalen of het zal worden tentoongesteld in één van de musea,” aldus Hamilton.

Bron: Lynn News

Meer lezen