Geen foto

Inscripties aangetroffen bij restauratie Colosseum

Door onderhoudswerkzaamheden is graffiti op het Colosseum blootgelegd.Bij recente onderhoudswerkzaamheden aan het Colosseum in Rome is eeuwenoude graffiti blootgelegd. Na het verwijderen van vuil en kalkafzetting van de muren kwamen er meerdere lagen inscripties tevoorschijn. De vervaagde rode en grijze tekeningen dateren uit de oudheid, terwijl de zwarte krabbels vermoedelijk door bezoekers uit latere tijden zijn aangebracht.

De graffiti op de afbeelding is getekend op een muur die naar een hoger gelegen rij zitplaatsen leidt. Vrouwen, kinderen en slaven zaten op deze goedkope zitplaatsen om het vaak bloedige schouwspel van de gladiatoren te aanschouwen. Ondanks de minimale lichtinval moeten de rode inscripties goed zichtbaar zijn geweest op de gekalkte muren van het Colosseum. De betekenis van de graffiti op deze plaats is niet duidelijk. Op andere plaatsen op de muur kwamen wel duidelijke inscripties tevoorschijn: een getekend palmblad (een teken van overwinning) en de letters ‘VIND’. Waarschijnlijk staan de letters voor vindicatio (wraak).

Verder zijn er vage grijze tekeningen aangetroffen die mogelijk het profiel van een gezicht voorstellen. Dit was in de oudheid een veelvoorkomende vorm van graffiti. Ook zijn er tekeningen aangetroffen van twee grote fallussen, die vermoedelijk bedoeld zijn als erotische voorstelling of het was gewoon onbedoeld onzedelijk gekrabbel van een bezoeker.

In de 19e eeuw werd het Colosseum beroemd als toeristische attractie en werd het gewoonte onder bezoekers om hun naam achter te laten op de muren. Veel van de antieke inscripties zijn toen verdwenen onder dit gekrabbel. Het is de bedoeling de graffiti na de uitgebreide restauratiewerkzaamheden ook voor publiek open gesteld wordt. Wel zal ervoor gezorgd worden dat toeristen geen ongewenste krabbels en inscripties toevoegen.

Bron: Telegraph

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's