Het bijzondere Romeinse kippenei met inhoud, dat na bijna 2.000 jaar nog heel is.

Het bijzondere Romeinse kippenei met inhoud, dat na bijna 2.000 jaar nog heel is.

Oxford Archaeology.

Inhoud Romeins surprise-ei na 1.700 jaar bekend

Van een gevonden kippenei uit de Romeinse tijd is recent ontdekt dat de inhoud nog vloeibaar is na bijna 2.000 jaar. Archeologen groeven het op nabij de stad Aylesbury in Buckinghamshire in Engeland. Het ei is naar schatting rond de 1.700 jaar oud. Onderzoekers spreken van een “zeer unieke ontdekking," het ei is het eerste van zijn soort dat in Engeland is ontdekt.

Tekst: Floor Noordeman
 

Scan geeft verrassing prijs

Bij een recente micro ct-scan ontdekten wetenschappers dat het ei van binnen na bijna 2.000 jaar nog vloeibaar is. De scan liet ook zien dat zowel de dooier als het eiwit nog in het ei zaten. Volgens Biddulph was dit een verrassende uitkomst. "We waren onder de indruk toen we de inhoud van het ei zagen, omdat we hadden verwacht dat die er inmiddels uit zou zijn gelopen.” Conservator Dana Goodburn-Brown leidt het nieuwe onderzoek en heeft het ei voor verdere analyse overgedragen aan de Universiteit van Kent. Voor het correct bewaren en verwijderen van de inhoud werd een ornithologisch expert geraadpleegd. Onderzoekers en archeologen doen intussen onderzoek naar een methode om de inhoud van het ei schadevrij te verwijderen.  "Dit is de volgende fase in het leven van dit opmerkelijke ei."
 

Een microscan van het ei onthulde de vloeibare binnenkant.

Een microscan van het ei onthulde de vloeibare binnenkant.

Oxford Archaeology

Vruchtbaarheidssymbool

Het ei werd samen met drie andere eieren gevonden bij de opgraving van een verzameling zeldzame objecten in een drassige Romeinse put. In de put werden onder meer een houten broodmand, leren schoenen en gereedschap gevonden. De drie andere eieren die ook gevonden werden braken helaas bij de opgraving. Hierbij kwam een “krachtige, zwavelachtige stank” vrij. Volgens graafploegleider Stuart Foreman is het niet voor niets de eerste en enige vondst van zijn soort in het Verenigd Koninkrijk. “In een put die al duizenden jaren onder water staat, vind je dingen die in een droge omgeving nooit zouden overleven.” Toch noemt Foreman het al ongelooflijk dat slechts dit ene ei intact is gebleven. “[De eieren] waren heel kwetsbaar.”



Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Een Romeins reliëf van een offer bij een brandend altaar.

Een Romeins reliëf van een offer bij een brandend altaar.

Wolfgang Sauber, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Volgens archeologen had de put voor de Romeinen verschillende functies. Tussen de tweede en derde eeuw werd de put gebruikt voor het mouten van graan om bier mee te brouwen.  Aan het einde van de derde eeuw was het een soort wensput geworden. Dit bleef zo tot het verval in de vierde eeuw. Mensen gooiden munten of andere kleine objecten in de put als offers aan de goden. Archeoloog Edward Biddulph vermoedt dat de eieren en de broodmand uit de put voedseloffers waren. Deze zouden volgens Romeins gebruik bij een begrafenis of religieuze ceremonie geofferd zijn. Zo zijn in het verleden kippenbotjes en eierschalen gevonden in Romeinse graven. Eieren en hun schalen symboliseerden hierbij wedergeboorte en vruchtbaarheid. De eieren zijn mogelijk met een begrafenisstoet meegedragen en zo in de put beland als offer. Bij de put vond een religieuze ceremonie plaats. Hier werden de eieren en andere voedseloffers in de put geworpen voor de geesten van de onderwereld, in de hoop op wedergeboorte van de overledenen in het hiernamaals.

Zolang het huidige onderzoek loopt wordt het Romeinse ei bewaard in het depot van het Discover Bucks Museum in Aylesbury.

Meer lezen