Geen foto

Huizen uit IJzertijd kleurrijker dan gedacht

Fragmenten van de opgegraven kleimuur.Archeologen in Saksen-Anhalt, een deelstaat in Duitsland, hebben na twee jaar werk een 2.600 jaar oude muur in elkaar gezet, waarna ze erachter kwamen dat die geverfd was in felle kleuren en patronen. De muur zou aantonen dat huizen uit de IJzertijd niet de saaie constructies waren zoals altijd gedacht werd.

Volgens de archeologen was de kleimuur een onderdeel van een levendige vesting uit de IJzertijd. “We weten nu dat de prehistorische tijden niet grijs waren, maar eerder dat de huizen kleurrijk geverfd waren,” aldus de Saksen-Anhalt staatsarcheoloog Harald Meller. Volgens hem was het ook de grootse muur uit de IJzertijd ooit gevonden ten noorden van de Alpen.

De muur is geverfd in voornamelijk rode, beige en witte kleuren. De prehistorische schilders gebruikten substanties als ijzeroxide voor pigmenten, wat het een rode okerkleur gaf. Het ontwerp toont typische versierende patronen van de IJzertijd, zoals driehoeken en S-vormige haken, maar ook symbolische karakters.

De muur is twee jaar geleden gevonden tijdens een opgraving op een locatie waar een nieuwe hogesnelheidslijn zou worden aangelegd, nabij het dorp Wennungen. De muur was in circa 1.500 stukken gebroken. Experts hebben de laatste twee jaar de muur als een enorme legpuzzel in elkaar weten te zetten. Het resultaat is een muuronderdeel van twee meter lang en 1,5 meter hoog.

Het Staatmuseum voor de Prehistorie in de Oost-Duitse stad Halle, pakweg 40 kilometer van de opgravinglocatie vandaan, heeft afgelopen maandag het gedeelte van de prehistorische kleimuur tentoongesteld.

Bron: thelocal.de

Meer lezen
Landen