Geen foto

Historische pronkstukken gestolen uit abdij te Nieuwkuijk

Uit een abdij in Nieuwkuijk zijn enkele historische stukken gestolen.Bij een inbraak afgelopen donderdag op vrijdag nacht in abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk zijn verscheidene pronkstukken uit het archeologisch depot van Heemkundekring Onsenoort gestolen. Onder de gestolen voorwerpen zijn bijna alle bronzen voorwerpen, Nederrijns aardewerk en een vergulde tienarmige kandelaar, welke in vitrines uitgestald waren. 

Heemkundekring Onsenoort doet onderzoek naar de eigen streek, wat bestaat uit de gemeente Heusden en de kerkdorpen Engelen en Bokhoven. Het onderzoek bestaat uit het vastleggen van het heden en het verleden van het heemgebied. Het onderzoek beslaat alle sporen uit het verleden die mensen waardevol vinden om te bewaren. De vereniging heeft als doel de interesse en belangstelling voor heemkunde op te wekken en te bevorderen. 

De gestolen voorwerpen zijn een groot verlies voor de Heemkunde kring. Volgens Henk de Wit, bestuurslid van de Heemkundekring, gaat het vooral om kandelaars en gebruiksvoorwerpen die twee jaar geleden zijn opgedoken uit de gracht rondom de abdij. Sinds de vondst in 2010, was de Heemkundekring bezig met de restauratie en het opknappen van de koperen voorwerpen en het aardewerk. Vermoedelijk waren de dieven vooral uit op de bronzen voorwerpen, die een archeologische waarde hebben van duizenden euro’s. De dieven zullen aan de bronzen voorwerpen enkel een paar tientjes verdienen. 

Bron: Brabants Dagblad

Meer lezen
Landen