Geen foto

Hazenkaakje uit Noordzee blijkt prehistorische vondst

Het hazenkaakje uit de Noordzee blijkt een prehistorische vondst. In de zomer van 2012 is op de kunstmatige zandbank De Zandmotor, voor de kust van Ter Heide en Kijkduin, een gedeelte van een hazenkaak gevonden. Uit een analyse blijkt het fragment van een prehistorische haas te zijn, wel te weten één van 31.000 jaar oud. Daarmee dateert de vondst uit het Laat-Pleistoceen, aldus Dick Mol van het Natuurhistorische Museum in Rotterdam.

Paleontologen halen wel vaker botten uit de laatste ijstijd naar boven uit de Noordzeebodem. Deze behoren doorgaans toen aan mammoeten, paarden of neushoorns. Het is dan ook de eerste keer dat er een overblijfsel van een haas uit de betreffende periode is gevonden. Barbara Marsman, lid van de Haagse Geologische Vereniging, verrichtte de vondst.

De ouderdom van de kaak is vastgesteld met C14-datering. Het onderzoek kon echter niet uitwijzen van welke soort haas het fragment afkomstig is. Dit komt omdat de kies achter de hoektand, de zogeheten derde premolaar, niet aanwezig is. Aan de hand van deze tand kan vastgesteld worden of het bijvoorbeeld om een Europese haas of sneeuwhaas gaat.

Het fragment van de kaak zal een aantal maanden te zien zijn in een speciale expositie in het Museon.

Bron: Historiek

Meer lezen