Geen foto

Grote vondst sierraden uit Bronstijd in Limburg

Armband Bronstijd in Limburgs Museum.Op een akker in de Limburgse gemeente Echt-Susteren heeft een amateurarcheoloog een belangrijke vondst gedaan. Hij trof op de akker een paletarmband en 84 andere bronzen voorwerpen uit de late Bronstijd (1000-800 v. Chr) aan. Volgens het Limburgs Museum is het de grootste vondst uit de Bronstijd die ooit in Limburg gedaan is.

Vondst sierraden

De man zocht jarenlang naar bijzondere schatten op de akker en trof in totaal 85 bronzen fragmenten aan. Het betreft allerlei soorten sierraden zoals ringen, hangers en buiskralen met als pronkstuk de armband. Het is niet zeker of de armband aan de pols gedragen werd, het kan ook zijn dat deze om de enkel werd gedragen.

Bronstijddepot

De sierraden zijn in een relatief klein gebied van de akker gevonden. Waarschijnlijk is er dus sprake van een depot. In een dergelijk depot zijn de artefacten bij elkaar begraven uit veiligheidsoverwegingen of gebruikt als offer. Het Limburgs Museum heeft de artefacten laten restaureren en stelt ze vanaf 3 mei 2014 ten toon.

Bronnen

www.nos.nl

www.ad.nl



Meer lezen