Geen foto

Grootschalig onderzoek naar betere conservering scheepswrakken

Opgraving van het wrak de Clarence in Australië voor opstellen van protocol.  Seniorarcheoloog Dr. Mark Staniforth zal samen met een 60-koppig team zorgen voor de opgraving, berging en conservering van scheepswrak ‘de Clarence’. Dit houten koloniale handelsschip zonk in 1850 bij Portarlington (Australië) en is van grote historische waarde. Met de informatie die het onderzoek aan het wrak oplevert, kan een protocol opgesteld worden voor de conservering van scheepswrakken.

Dr. Staniforth is een maritiem archeoloog en  specialist in Australische koloniale scheepsbouw. Hij is één van de drie hoofdonderzoekers van het drie jaar durende project voor het behoud van historische scheepswrakken in Australië. “De schepen worden vaak bedreigd door de natuur en menselijke impact, en daarom moeten we zoeken naar manieren om de schepen te behouden voor toekomstige generaties,” aldus Dr. Staniforth. “Eén van de hoofddoelstellingen van het project is het ontwikkelen van een protocol voor het opgraven, documenteren en bergen van scheepswrakken van grote historische waarde met bijbehorende objecten.”

De berging van de Clarence zal starten op 16 april en zal een maand in beslag nemen. Verschillende universiteiten, musea en maritiem archeologen werken mee aan het project. Wetenschappers zullen de scheepsbouwtechnieken documenteren en onderzoeken hoe men vroeger hun technieken aanpasten aan verschillende houtsoorten en weersomstandigheden. Ook zullen zij de artefacten na documentatie in een gecontroleerde omgeving herbegraven en ze gedurende drie jaar bestuderen, om zo betere conserveringstechnieken te ontwikkelen.

Bron: Phys.org

Meer lezen