Grafkamers ontdekt onder Washington Square Park in New York

Onder Washington Square Park in New York zijn twee grafkamers ontdekt. In één van de gevonden tombes zijn twintig kisten ontdekt met daarop naamplaatjes. De resten zijn zo’n tweehonderd jaar oud.

Een toevallige ontdekking

Aannemers uit New York waren bezig met het vervangen van een waterleiding toen zij op de graftombes stuitten. Archeologen legden vervolgens de grafkamers bloot en vonden een bakstenen grafkamer met daarin menselijke schedels en botten.

Twee geheimzinnige grafkamers

Eén van de grafkamers was al eerder ontdekt, in 1965. Toen werden er 25 skeletten gevonden. De precieze locatie van de grafkamer was destijds echter niet goed vastgelegd. De tweede kamer was nog niet ontdekt: daar vonden archeologen zo’n 20 doodskisten. Op sommigen waren naamplaatjes en data bevestigd. Alle kisten waren even lang en breed. In de tweede grafkamer werd bovendien nóg een mysterieuze ontdekking gedaan: een gesloten deur met het slot nog intact. Het is nog niet bekend waar de deur naartoe leidt.

Een kerkhof voor criminelen, armen en zieken

In het begin van de negentiende eeuw bevond zich op de plek van het Washington Square Park een kerkhof voor criminelen en armen. Door een gebrek aan parken in de stad besloot het stadsbestuur destijds om bovenop de kerkhoven nieuwe, openbare parken aan te leggen. Nog eerder diende de locatie bovendien als laatste rustplaats voor slachtoffers van de gele koorts.

Bronnen


www.theguardian.com


www.demorgen.be


Afbeelding


Wikimedia Commons, ‘Washington Arch, Spring’, Childe Hassam (1890)

Meer lezen
Tijdvakken