Graf uit de bronstijd aangetroffen in West-Kazachstan
Specialisten van het West-Kazachstaanse Bureau voor Historie en Archeologie hebben tijdens een onderzoek het graf van een jonge vrouw uit de bronstijd gevonden. De vondst werd gedaan in de oude stad Zhaiyk, ongeveer twaalf kilometer van de hedendaagse stad Uralsk.
De vrouw lag begraven in de foetushouding en lag naar het westen gericht. Wanneer iemand in dergelijke positie werd begraven, geloofde men dat de overledene opnieuw geboren zou worden. Mensen begroeven hun familie en vrienden op deze manier in de bronstijd. De archeologen noemen hun vondst uniek voor deze regio. Deze ontdekking bewijst dat de bewoningsgeschiedenis van deze plaats veel verder reikt dan voorheen werd aangenomen. De oudste vondst tot nu toe stamt uit de 14e eeuw.
Het lichaam werd nabij een 800 jaar oud fornuis aangetroffen. “Het graf lag hoger dan de fundering van het fornuis,” aldus Murat Kalmenov, senior archeoloog bij het West-Kazachstaanse Bureau voor Historie en Archeologie. “We hebben op de site inscripties aangetroffen die beschrijven dat er een grafheuvel op deze plaats heeft gelegen. De bewoners van het gebied hebben deze in eerste instantie niet herkend en het fornuis ernaast gebouwd.”
In de omgeving zijn veel historische complexen aanwezig. Dit jaar gaan er nog zeker twee opgravingen in het gebied van start. “In 2009 is er in de regio Kaztal een soortgelijke stad aangetroffen. Deze was zelfs groter dan Zhaiyk: ongeveer 900 meter bij 300 meter. Er is al één woning opgegraven, en de rest zal volgen tijdens de aankomende opgravingen,” aldus Sarik Ramazanov, directeur van het Bureau voor Historie en Archeologie.
Bron: Caspionet