Geen foto

Gouden vondsten in oude Bulgaarse stad

Voorbeeld van een gouden kroon van bladeren Bij archeologische opgravingen in het Bulgaarse Sozopol, de site van de oude stad Apollonia, zijn een massieve gouden ring en een gouden blad van een koninklijke kroon gevonden. De vondsten zijn gedaan door de Bulgaarse archeologen Dimitar Nedev en Tsonya Drajeva tijdens de opgraving die gesponsord wordt door het Nationaal Historisch Museum.

De ring bevat een halfedelsteen en stamt waarschijnlijk uit de Romeinse tijd, tussen de 1e en de 4e eeuw na Chr. Dit stelt Bozhidar Dimitrov, de directeur van het Nationaal Historisch Museum. Het gouden blad stamt uit de vierde of derde eeuw voor Chr., de tijd waarin Sozopol nog Apollonia heette.

Apollonia was een zelfstandige, democratische staat waarin de leiders zichzelf niet bekleedden met gouden kronen. Er is bekend dat Griekse staten goud smeedden voor Thracische koningen waarmee zij politieke en economische verdragen hadden. Ook het aangetroffen gouden blad zal waarschijnlijk gesmeed zijn voor een Thracische koning, aldus experts.

Apollonia is de rijkste historische vindplaats in Bulgarije met veel archeologische schatten. Het is uit tien vindplaatsen geselecteerd als de topvindplaats van Bulgarije.

Bron: Nonovite

Meer lezen
Tijdvakken
Landen