Geen foto

Geslachtspiercings en -tatoeages stammen uit prehistorie

Volgens onderzoekers deed de prehistorische mens al aan geslachtspiercings.Een onderzoek naar fallische decoraties uit de paleolithische kunst toont aan dat piercings en tatoeages indertijd al bestonden. Zulke decoraties zouden gedaan worden omwille van rituele bedoelingen of simpelweg als blijk van zelfexpressie.

Het onderzoeksverslag werd gepubliceerd in The Journal of Urology. Het onderzoek zou ook bewijs leveren voor ’s werelds eerste operatie op een mannelijke geslachtsorgaan. De onderzoekers weten nog niet zeker of de operatie ook om rituele of ornamentele redenen werd uitgevoerd.

Javier Angulo, auteur van het verslag en lid van de afdeling van urologie bij het ziekenhuis Universitario de Getafe in Spanje, legt uit dat dusdanige tatoeages en lichaamsmanipulatie altijd al manieren zijn geweest voor mensen om zichzelf te uiten. “Mensen kunnen littekens als een geschreven verhaal op hun huid zien,” aldus Angulo.

“Littekens maken en het beschrijven van de huid - tatoeëren - kunnen betekenis toevoegen aan een anders ‘vreemd lichaam’,” vervolgt hij. “Als één of meerdere tekens populair of in de mode waren, dan werden ze cultureel gezien als luxe en aantrekkelijk. Het gezicht en de gebieden rond natuurlijke lichaamsopeningen hebben een hogere tendens om gedecoreerd en getoond te worden.”

Archeologisch bewijs

Angulo en zijn collega’s Marcos García-Diez en Marc Martinez hebben kunstrepresentaties van het mannelijk geslachtsorgaan uit heel Europa van ca. 38.000 tot 11.000 jaar geleden bestudeerd. Volgens hen lieten de kunstvoorwerpen veelal letterlijk zien wat er vroeger gedaan werd met de penis. Zij gingen uit van een letterlijke representatie omdat paleolithische kunst bekend staat om zijn naturalistische aard.

Volgens Angulo bestonden de decoraties op de kunstvoorwerpen die ze onderzochten uit tatoeages, perforaties en snijwerk (littekens). Hij gelooft daarom dat de voorwerpen niet gemaakt zijn vanwege kunstuitingen, maar om details uit het echte leven te verbeelden. Angulo neemt ook voorbeeld aan Otzi en andere mummies, die tevens tatoeages op hun huid vertoonden.

Bron: Discover News

Meer lezen
Landen