Geen foto

Gereedschap mogelijk ‘s werelds eerste geldvorm

Een onderzoeker suggereert dat werktuigen de eerste handelsvorm waren.Een onderzoeker aan de Universiteit van Brits-Columbia suggereert dat handbijlen, vuurstenen en andere werktuigen van de historische mens mogelijk als handelsmiddel werden gebruikt. Groepen ruilden deze gereedschappen met elkaar vanwege de duurzaamheid van de voorwerpen, zo denkt onderzoeker Mimi Lam.

“De handbijl van het Acheuléen (benaming van een specifieke vervaardiging van handbijlen) was gestandaardiseerd en werd uitgewisseld in sociale netwerken,” aldus Lam. “Mijn suggestie is dat handbijlen de eerste handelswaren vormden. “

Volgens Lam zouden de gereedschappen doorgegeven worden binnen een familie, of verhandeld met andere mensachtige groepen. De gestage cognitieve ontwikkeling van de mens zorgde er bovendien voor dat de werktuigen meer symmetrisch werden.

“Ze werden gestandaardiseerd vanwege sociale normen en bruikbaarheid,” legt Lam uit. “Mettertijd werden er speciale handbijlen gemaakt om ze te onderscheiden van de gestandaardiseerde bijl.” Voorbeelden van dergelijke speciale werktuigen van 250.000 tot 700.000 jaar oud zijn bijlen van roze steen, of steen waar fossielen in vast zaten.

Historie van gereedschap

Gereedschap is een belangrijk element in de geschiedenis van de mens, zowel op sociaal als cognitief niveau. Lam legt uit dat de historische mens “een idee had van hoe het gereedschap eruit moest komen te zien”, iets dat veel hersenkracht vereist. Volgens de onderzoeker begrepen ze hoe verschillende gereedschapsvormen verschillende doelen hadden.

Het belang van werktuigen had als gevolg dat de historische mens ze als iconen en symbolen gingen beschouwen. De theorie dat ze vervolgens als handelsmiddel werden gebruikt, wordt ondersteund door het feit dat historische Chinese munten geslagen werden met afbeeldingen van gereedschap erop. Voor die tijd handelden Chinezen met landbouwwerktuigen.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken