Geen foto

Gemummificeerd vlees als luxeproduct

Mummie in graf.In de Egyptische Oudheid was het gebruikelijk om de doden ook in het hiernamaals te voorzien van voldoende voedsel. Zodoende werden stukken vlees gemummificeerd en bij de overledenen in het graf gelegd. Archeologen hebben nu onderzoek naar dit gebruik gedaan, iets wat nog niet eerder is gebeurd.

Gemummificeerd vlees

In een groot aantal Egyptische graven uit de Oudheid zijn stukken gemummificeerd vlees gevonden. Het oudste voorbeeld stamt uit 3300 voor Christus. Ook in het graf van de beroemde Egyptische farao Toetanchamon werden 48 stukken gemummificeerde rundvlees en gevogelte gevonden. De traditie werd tot in de vierde eeuw na Christus toegepast.

Analyse vlees

Er werden vier monsters van verschillende stukken gemummificeerd vlees genomen. Het eerste en oudste monster was van een stuk rundvlees uit het graf van de Egyptische edelvrouw Tjuiu en haar man Yuya. Het vlees stamt uit de periode tussen 1386 en 1349 voor Christus. Het tweede monster dateert van tussen de 1064 en 948 voor Christus, is afkomstig van een kalf en komt uit de tombe van Isetemkheb D, de zus en vrouw van de hogepriester van Theban. De laatste twee monsters komen uit het graf van een priester van Theban genaamd Henutmehyt, die stierf rond 1290 voor Christus. In dit graf werd het vlees van een geit en een eend gevonden. De onderzoekers hebben een chemische analyse uitgevoerd op het vlees en de verbanden waar ze in gewikkeld waren.

Het verband van de geit en het kalf was gedoopt in vet, maar bij het kalf kwam dit vet niet in contact met het vlees. Dit suggereert dat de stof slechts als conserveermiddel diende.

De analyse van het rundvlees bood de interessantste informatie. Het verband bevatte namelijk de overblijfselen van een balsem gemaakt van vet, olie en hars van de Pistacia boom. De hars van deze boom was in de Oudheid een luxe artikel en werd gebruikt als wierook of als lak voor doodskisten van hoge kwaliteit. Archeologen denken dat deze hars ook voor de mummificatie van het vlees is gebruikt omdat Tjuiu en Yuya de ouders waren van de vrouw van farao Amenhotep III.

 Bron: Live Science 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's