Geen foto

Fossiel van dwergmammoet ontdekt op Kreta

Artistieke impressie van het uiterlijk van een mammoet, 1870Archeologen hebben op het Griekse eiland Kreta de resten van een unieke dwergmammoet gevonden. Het dier was waarschijnlijk net iets meer dan een meter hoog en woog slechts 310 kilogram. De dwergmammoet was hiermee aanzienlijk kleiner dan zijn soortgenoten, die soms wel vier meter hoog konden worden en minstens 5.000 kilo wogen.

Al in 1904 werden de eerste resten van de dwergmammoet ontdekt op Kreta. Jarenlang bleef het echter onduidelijk of het hier daadwerkelijk om de resten van een mammoet ging of die van een olifant. Met de nieuwe vondst van het fossiel kunnen archeologen inmiddels echter vaststellen dat het hier inderdaad een kleinere soortvariant van de mammoet betreft.

Op basis van het gevonden bot en dijbeen vermoeden de archeologen dat het dier 1.13 meter groot was en 310 kilogram woog. De ‘Mammuthicus creticus’, zoals het dier inmiddels door wetenschappers wordt genoemd, zou hiermee net zo groot zijn als een hedendaagse babyolifant. Vermoedelijk leefde het dier 3,5 jaar miljoen geleden en kwam het alleen voor op Kreta.

Wetenschappers vermoeden dat het kleine statuur van de dwergmammoet het resultaat is van de evolutie. Vanwege de beperkte ruimte en voedselvoorraden op Kreta zou de gigantische mammoet zijn grootte in de loop der tijd aangepast hebben aan het eiland. Daarnaast benadrukken de wetenschappers dat de Mammuthicus creticus er waarschijnlijk niet hetzelfde uit zag als de wollige mammoeten, maar dat zij zich aangepast hadden aan het warmere klimaat met een veel dunnere haarlaag.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen