Geen foto

Erotische Romeinse kunst gevonden in Groot-Brittannië

Pan copuleert met een geit - een voorbeeld van Romeinse erotische kunst Amateurarcheologen hebben in 2011 veel erotische Romeinse kunst gevonden in Groot-Brittannië, zo blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van het Portable Antiquities Scheme (PAS). Dit programma is opgezet om ieder jaar alle vondsten van Britse amateurarcheologen in kaart te brengen. Onder de 25.000 gevonden voorwerpen van vorig jaar bevond zich onder meer een dierlijk bot in de vorm van een penis.

Eén van de meest expliciete vondsten van het afgelopen jaar werd gedaan in het Britse graafschap North Yorkshire. Daar vond een amateurarcheoloog het koperen handvat van een mes met daarop een afbeelding van een koppel dat seks heeft. “De mannelijke figuur ligt op een bank en wordt bereden door een vrouw die richting zijn onderlichaam kijkt. Ondertussen houdt ze zijn voeten vast, terwijl zijn hand op haar linker bil rust,” aldus de beschrijving van Sally Worrel, medewerkster van het PAS project.

“Het is niet ongebruikelijk om expliciete pornografie te ontdekken op alledaagse Romeinse voorwerpen,” zo bevestigt John Pearce, docent Archeologie aan het King’s College te London. “Eén theorie is dat de Romeinen geloofden dat seksuele scenes beschermende krachten bezitten, omdat ze je aan het lachen maken en daarmee het kwade verdrijven.” De afbeelding op het mes diende zo als bescherming voor de drager. “Het was een soort verzekeringsclausule”, aldus Pearce.

Penisbot

Een andere gewaagde ontdekking was de vondst van een dierenbot dat uitgesneden was in de vorm van een penis. Op de zijkant van het voorwerp stonden bovendien twee vleugels afgebeeld. “Ook dit was een gebruikelijk patroon in de Romeinse kunst,” zo concludeert Pearce. Vermoedelijk was het een verwijzing naar pinnacula, het Latijnse woord voor vagina dat letterlijk ‘kleine vleugels’ betekende.

Het fallische dierenbot lijkt overigens sterk op nog een andere Britse ontdekking, namelijk dat van een holle gouden kettinghanger in de vorm van een penis. “De kwaliteit van het materiaal zegt waarschijnlijk veel over de hoge status van de persoon die dit sieraad droeg,” aldus Pierce.

Bron: Yahoo News

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's