Geen foto

Erfgoed Leiden en omstreken wint Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie

Erfgoed Leiden en omstreken wint Prijs der Nederlandse PublieksarcheologieDe winnaar van de eerste editie van de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie is Erfgoed Leiden en omstreken met het project Naar de stad. Tijdens de 'zeepkistsessie' op het archeologiecongres de Reuvensdagen in Groningen hebben vier genomineerden hun project gepresenteerd.

Naar de stad is geen klassiek lesprogramma. Niet door kennis uit te dragen, maar door kinderen zelf te laten beleven komen vragen naar boven en worden kinderen, leerkrachten en ouders geënthousiasmeerd. De doorslag gaf uiteindelijk de enthousiaste presentatie van Susan Suèr en Barbara Gumbert van Erfgoed Leiden en omstreken.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van de Limburgse kunstenaar Thomas Junghans.en een oorkonde. De prijs werd uitgereikt door Karianne Winthagen, bestuurslid Stichting Archeologie en Publiek.

Leren en spelen

In het lespakket Naar de stad? verplaatsen leerlingen zich in een middeleeuws plattelandsgezin. Per groepje doen zij onderzoek met behulp van authentieke bronnen en iPads. Daarna presenteert elke groepje zijn keus: blijven of naar de stad verhuizen. De filmpjes van deze presentaties worden later in de klas nabesproken. Door de vorm van een verhaallijn met gebeurtenissen of episodes kan de leerling zich goed met de personages en de setting identificeren. Leerlingen reageren enthousiast. Het lespakket is geschikt voor de bovenbouw van het primair onderwijs.

Naar de stad? is samen met het bordspel Magt in Leyden onlangs ontwikkeld door Erfgoed Leiden en Omstreken. Erfgoededucatie is een speerpunt waarmee een groot deel van de jeugd in de regio wordt bereikt. In 2012 werd dit bekroond met de MaS Ambassadeursprijs Erfgoedsector.

Maatschappelijke relevantie van archeologie

Erfgoed Leiden en omstreken wint Prijs der Nederlandse PublieksarcheologieDe Stichting Archeologie en Publiek (SAP) wil met deze prijs de maatschappelijke relevantie van archeologie laten zien. Projecten die archeologie en publiek op een originele, creatieve en succesvolle wijze aan elkaar verbinden en beleefbaar maken, kwamen in aanmerking voor de prijs.

Er zijn uiteindelijk 27 projecten aangemeld. Hieruit heeft de jury een shortlist van vier kandidaten geselecteerd. De prijs laat niet alleen zien welke initiatieven er zijn op dit gebied, het is ook bedoeld als aanmoediging voor het uitvoeren van meer archeologische publieksprojecten.

Jury

De jury bestond uit Doreen van Elst, plv. directeur Directie Cultureel Erfgoed OCW; Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur Nederlands Openluchtmuseum; Henny Groenendijk, hoogleraar Archeologie en Maatschappij RUG en Kelvin Wilson, archeologisch illustrator. Stientje van Veldhoven (Tweede Kamer D66) fungeerde als commentator. De prijs is mede mogelijke gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Over SAP

De Stichting Archeologie & Publiek wil een platform zijn voor iedereen die zich met de overdracht van archeologie aan publiek bezig houdt. SAP wil de kwaliteit van publieksacties vergroten en aandacht vragen bij onderwijskundigen, ontwerpers, beleidsmakers, bestuurders en politici voor de noodzaak om de maatschappij te laten profiteren van de resultaten van het archeologisch onderzoek.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen