Geen foto

Eeuwenoude vondsten centraal in themaweekend FutureLand

Eeuwenoude vondsten centraal in themaweekend FutureLand.In het weekend van 25 en 26 januari organiseert FutureLand, informatiecentrum over Maasvlakte 2, een fossielenmarkt over de paleontologische vondsten op en rondom het Maasvlakte 2. Ook wordt in samenwerking met de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren en de Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie een serie lezingen en workshops gehouden, kunt u in een gratis strandexcursie zien wat er aan vondsten op het Maasvlaktestrand ligt en kunt u met uw eigen vondsten terecht bij een bottenspreekuur.

Praktische informatie 

Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2014 vertellen wetenschappers over de paleontologische vondsten van de Noordzeebodem uit de tijd voordat de zee er bezit van nam en over de mogelijkheden om zelf nieuwe vondsten te ontdekken in de omgeving van het Maasvlaktestrand. FutureLand is op deze dagen geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Voor de lezingen kan niet van tevoren worden ingeschreven. Op de dag zelf zijn gratis kaartjes te verkrijgen bij de balie. Let op, het aantal plaatsen is beperkt.

Programma zaterdag en zondag

Fossielenmarkt
Verschillende vondsten worden tentoongesteld door de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, van sabeltandtijger tot grottenleeuw. De Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie (WTKG) toont de fossiele schelpen van het strand van Maasvlakte 2.

  • Ook zijn er doorlopende workshops, zoals een workshop over conserveren ‘Van vondst tot pronkstuk’ en een workshop ‘Gereedschap uit de prehistorie’. 
  • Bottenspreekuur - eigen meegebrachte vondsten worden gedetermineerd door ’bottendokters’.

Lezingen
Zaterdag

  • Jelle Reumer, directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam, over vondsten van Maasvlakte 2 en de nieuwe Maasvlakte 2 Oervondst Checker;
  • Algemene presentatie over de aanleg van Maasvlakte 2;
  • Werkgroep Pleistocene zoogdieren over de werkwijze en activiteiten van deze werkgroep.

Zondag

  • Walter Langendoen over dagelijks fossielen zoeken op het Maasvlaktestrand. Hyenakeutels, mammoetbotten, woelmuiskiesjes en nog veel meer;
  • Algemene presentatie over de aanleg van Maasvlakte 2;
  • Werkgroep Pleistocene zoogdieren over de werkwijze en activiteiten van deze werkgroep.

Workshops
Zaterdag en Zondag

  • Vondsten, vuursteen en werktuigjes - Jan Hendriks en Adrie de Vries van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren vertellen welke prehistorische gebruiksvoorwerpen er bij de aanleg van Maasvlakte 2 gevonden zijn, hoe ze gemaakt zijn en waarvoor ze gebruikt zijn.

Zondag

  • Mammoet boetseren (alleen zondag) - Kunstenaar Remie Bakker boetseert een mammoet. Jong en oud gaan, geïnspireerd door Bakker, zelf met klei aan de slag.

Excursie
Zondag

  • Op expeditie met Walter Langendoen - Onder leiding van strandzoeker Walter Langendoen worden er gratis strandexcursies georganiseerd, waarbij uitleg en tips gegeven worden over het zoeken van archeologische en paleontologische schatten op het Maasvlaktestrand. Opgeven kan via de website.

Tentoonstelling ‘Beleef het verleden’

Tijdens de aanleg van Maasvlakte 2 zijn veel overblijfselen gevonden van dieren en mensen die in voorbije tijden in dit gebied leefden. Deze worden getoond tijdens de tentoonstelling ‘Beleef het verleden’ in FutureLand. De tentoonstelling is nog te zien tot 6 maart 2014.

Over FutureLand 

Het informatiecentrum FutureLand is gratis toegankelijk en, naast de themadagen, geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Het programma voor 2014 vind je hier. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van FutureLand.

Meer lezen