Eeuwenoud klooster gevonden door stratenmaker
Afgelopen woensdag 3 juni deed een stratenmaker een bijzondere ontdekking in Rottum (GR)
Hij legde de resten bloot van een klooster. De stenen die deze man vond, zijn een onderdeel van de vloer van de voormalige kloosterkerk. Bijzonder is dat de stenen bijna allemaal nog heel zijn.
De wierde van Rottum
Het klooster werd in de dertiende eeuw gebouwd op de wierde van Rottum. De oudste vermelding van het klooster is uit 1226. Het Klooster Juliana was een Benedictijns mannenklooster gewijd aan de martelares Juliana van Nicomedië. Vlak na de Middeleeuwen is het klooster door de Geuzen in brand gestoken. Alleen afbeeldingen en ooggetuigenverslagen bleven bewaard. De wierde van Rottum is nog grotendeels intact met uitzondering van de zuidoosthoek. Daarvan is in 1907 en 1908 een gedeelte afgegraven.
Kloosterweg
De stratenmaker was bezig een klinkerpad aan te leggen, van de Kloosterweg naar de kerk.
Boelema: 'Ik was hier aan het graven, en opeens zag ik een laagje met puin. Harmen, een archeoloog uit Rottum die erbij stond, zag het ook. Toen gingen we het samen even schoonmaken, rustig al het zand eraf scheppen, en toen kwamen we deze vloer tegen.'
Ondergrondse restanten kloostervloer
Een dag later stelde Archeoloog Jos Stöver van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vast dat het daadwerkelijk om een deel van de oude kloostervloer gaat. 'We hebben in Nederland heel weinig kloosters over. Het enige wat we over hebben zit in de grond. En het is hartstikke leuk dat ervan die ondergrondse restanten plotseling iets tevoorschijn komt,' zegt Stöver over de vondst.
De vloer wordt niet verder afgegraven.