Geen foto

Eerste en oudste Romeinse irrigatiesysteem van Groot-Brittannië ontdekt

Aquaduct in IsraelBritse archeologen van de Universiteit van Cambridge hebben het oudste Romeinse irrigatiesysteem van Groot-Brittannië ontdekt. Het systeem is bijna 2.000 jaar oud. Op de locatie werden ook resten aangetroffen uit onder meer de IJzertijd en de Tweede Wereldoorlog.

Eerste en oudste irrigatiesysteem in Groot-Brittannië

De restanten die zijn aangetroffen bestaan onder meer uit uitgegraven putten en zijn gevonden in Noordwest Cambridge. Volgens Chris Evans, die verbonden is aan de Universiteit van Cambridge, is het irrigatiesysteem afkomstig uit 70 tot 120 na Christus.

Hij noemt de ontdekking uniek want het is het eerste irrigatiesysteem dat ontdekt is in Groot-Brittannië en daarmee ook meteen het oudste.

In het gebied werd al langer onderzoek gedaan. Zo waren al onder meer resten aangetroffen uit de Neolithische periode en de IJzertijd maar ook loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog die bedoeld waren om in te oefenen.

Uniek en geraffineerd systeem

Waar het team zich mee bezig houdt is de manier waarop mensen de afgelopen millennia in dit gebied leefden zonder rivieren in de directe omgeving.

Het Romeinse systeem heeft volgens Evans een zebrapatroon van aanplantingen. De Romeinen verbouwden hier waarschijnlijk groenten zoals asperges. Tijdens droge periodes werd water uit de putten in groeven om de aanplantingen gegoten.

Volgens Evans is de vondst uniek en heeft hij nog nooit iets vernomen van een dergelijk irrigatiesysteem waarbij de planten direct water toegediend kregen. Er is wel vaker bewijs opgedoken van putten die Romeinen gebruikten, maar een systeem op deze schaal met parallelle aanplantingen die op een helling zijn geplaatst is nieuw voor Evens. De vondst toont de uitgebreide kennis die de Romeinen hadden over tuinbouw en irrigatie.

Bron: bbc.com

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's