Geen foto

Drukte van belang in ‘hoofdstraat’ uit steentijd

De Solent, vindplaats van de nederzettingBritse archeologen hebben voor de kust van Hampshire een nederzetting uit de steentijd ontdekt. Nadat in 2007 fragmenten van een boot werden opgedoken, werden later op dezelfde locatie sporen van jacht, visserij en het snijden van riet gevonden. Vanwege de bijzondere concentratie van bedrijvigheden spreken de archeologen van een prehistorische ‘hoofdstraat’.

Als sinds 1980 werkte het Hampshire and Wight Trust for Maritime Archeology aan een vindplaats bij Bouldnor Cliff, in het zuiden van Engeland. Hier waren resten van een prehistorisch bos gevonden. Tijdens een routineduik in 1999 om het onderwatergebied in kaart te brengen, zag men toevallig een kreeft sjouwen met bewerkte vuurstenen. Dit waren de eerste tekenen van een dorp uit de steentijd.

Vervolgens is jarenlang onderzoek gedaan op de plek, die langzaam maar zeker meer bijzondere voorwerpen prijsgaf. De boot die in 2007 werd aangetroffen bleek bij nader onderzoek in een soort scheepswerf gelegen te hebben. Verder vond men onder andere noten en stukken draad. Over een gebied van ruim een kilometer lang moeten de bewoners van dit dorp verschillende activiteiten hebben ontplooid.

Het Hampshire and Wight Trust benadrukt het ‘internationaal belang’ van de vondsten, omdat ze nieuwe inzichten verschaffen op het leven in de steentijd. “Op de ene plek bouwde men schepen, op de nabijgelegen oevers en zandbanken verzamelde men riet of werd gevist en weer wat verderop jaagde men op wild”, zegt directeur Gary Momber tegen de BBC. “Er zijn sterke parallellen met een moderne hoofdstraat.”

De ouderdom van de nederzetting wordt geschat op 8.000 jaar. In die tijd lag het zeeniveau lager en was de streek een bosrijk rivierenlandschap. De resten zijn goed bewaard gebleven omdat ze werden bedekt door sediment, een zoutmoeras en later de zee. “Nu is het materiaal door erosie bloot komen te liggen en moeten we het snel opduiken”, legt Momber uit. “Over tien, twintig jaar kan het allemaal al verloren zijn.”

Bron: BBC News

Meer lezen
Tijdvakken