Geen foto
Iatsnbul

Istanbul

-

De mooiste archeologische musea van Europa

Op het gebied van cultuur valt er in Europa van alles te zien. Zo zijn er diverse openluchtmusea met overblijfselen uit verschillende tijden. Daarnaast vind je in Europa ook vele archeologische musea. Hier kun je de verhalen volgen van onze voorouderen en indrukwekkende vondsten aanschouwen. In dit artikel bekijken we meerdere archeologische musea in Europa.

Grieks Nationaal Archeologisch Museum (Athene, Griekenland)

Dit museum, dat we terugvinden in de Griekse hoofdstad Athene, is maar liefst 180 jaar oud. Het wordt dan ook tot de meest bijzondere musea ter wereld gerekend. Je vindt hier ontzettend veel informatie en voorwerpen uit de Griekse oudheid. Daarnaast worden er echter ook prehistorische vondsten tentoongesteld. Je vindt er zelfs kunst uit het Midden-Oosten. Het museum is, op maandagochtend na, de gehele week geopend.

Italiaans Nationaal Archeologisch Museum (Napels, Italië)

Direct gelegen aan de voet van de bekende vulkaan de Vesuvius vinden we de Italiaanse stad Napels. Hier is het Nationaal Archeologisch Museum van Italië gevestigd. Je vindt er vele vondsten uit zowel de Griekse als de Romeinse tijd. Het museum beschikt daarnaast over Egyptische kunst en heeft een Geheime Afdeling waar een collectie Romeinse erotische kunst te zien is.


Archeologisch museum van Istanbul (Istanbul, Turkije)

Dit museum beschikt over een collectie van meer dan een miljoen voorwerpen en objecten en behoort daardoor tot de grootste musea ter wereld. Het museum beschikt over grote verzamelingen uit verschillende tijden. Met name de Griekse tentoonstelling is erg indrukwekkend. Het meest bijzondere object is de sarcofaag van Alexander de Grote. Het museum is wekelijks van dinsdag tot en met zondag geopend.

Archeologisch museum Heraklion (Heraklion, Griekenland)

Het Archeologisch Museum van Heraklion gaat verder in de tijd terug dan het Grieks Nationaal Archeologisch Museum. Het museum van Heraklion stelt een enorme verzameling objecten tentoon die komen uit de Minoische beschaving van het eiland Kreta, dat in die tijd een zeer belangrijke handelspositie had. Dat valt in het museum zeker te zien aan de zeer uitgebreide en bijzondere collectie kunst van Heraklion.

Portugees Nationaal Archeologisch Museum (Lissabon, Portugal)

Alleen de locatie van het Portugees Nationaal Archeologisch Museum is al de moeite waard om een bezoek te brengen. Het museum is ondergebracht in een vleugel van het Jeronimosklooster dat in Lissabon gevestigd is. Het museum richt zich voornamelijk op de Portugese oudheid en heeft objecten uit de bronstijd in haar collectie. Daarnaast heeft het museum ook diverse Egyptische en Romeinse voorwerpen in haar collectie opgenomen. Deze zijn op Portugees grondgebied gevonden of door Portugezen meegenomen van reizen. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend.

The British Museum (Londen, Engeland)

The British Museum is gelegen in de Britse hoofdstad Londen en beschik over meer dan zeven miljoen objecten en voorwerpen. Het is bij toeristen ontzettend populair en met vijf miljoen bezoekers per jaar, is dit museum bijna het drukstbezochte museum ter wereld. De gratis entree en de dagelijkse opening zullen daar overigens ook een belangrijke rol in spelen. Je vindt in dit museum historische vondsten vanuit de hele wereld. Zo worden er prehistorische opgravingen uit Europa tentoon gesteld maar ook Egyptische kunst en Romeinse objecten. De enorme muntenverzameling van dit museum is ook indrukwekkend te noemen.

Rijksmuseum van Oudheden (Leiden, Nederland)

Hoewel de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden niet te vergelijken valt met de grote en imposante collecties van Londen en Athene, is een bezoek zeker de moeite waard. Je vindt in dit museum in Leiden diverse voorwerpen uit de Romeinse en de Egyptische tijd. Ook vondsten uit eigen land worden tentoongesteld. Het museum is elke week van dinsdag tot en met zondag geopend.

Bron: Odysseus.culture.gr

Afbeelding: Turkije Zoover.nl

Meer lezen