Geen foto

Daglengtes beïnvloed door stottering in de aardrotatie

Aarde. Beeld van NASA via WikimediaNieuw onderzoek heeft aangetoond dat de lengte van dagen worden beïnvloed door kleine stotteringen in de aardrotatie. Deze stotteringen worden veroorzaakt door drie processen in de aardkern en het magnetisch veld. Dit zorgt ervoor dat de lengte van dagen op aarde heel licht variëren. De meestvoorkomende stottering komt hoogstwaarschijnlijk door een wrijving tussen de vloeibare buitenkern van de aarde en de aardmantel en vindt om de 5.9 jaar plaats.

Het onderzoek

De onderzoekers, de Britse Richard Holme en de Franse Olivier de Viron, kwamen hierachter na het bestuderen van de astronomische gegevens van de aarde. Hierbij onderzochten ze ook het verband met de mate van daglengte op aarde. Het onderzoek van vijftig jaar richtte zich voornamelijk op de atmosferische invloeden die van toepassing konden zijn op de versnellende of vertragende rotatie van de aarde, zoals het weer of de oceaan. Met behulp van een computermodel konden ze uiteindelijk de drie processen van verandering in kaart brengen.

Verandering in daglengte

Het onderzoek liet zien dat kleine veranderingen in de vloeibare aardkern konden leiden tot een toename van de daglengte met enkele miliseconden per decennium. De stottering die eens per 5.9 jaar voorkomt, zorgt voor een verandering in daglengte van enkele tienden van miliseconden. Deze stottering was nog niet eerder onderzocht. Wel waren er onderzoeken die een verandering in daglengtes per tien jaar aantoonden.

Daarnaast zijn er in 2003, 2004 en 2007 stotteringen voorgekomen die ook zorgden voor verandering in daglengtes met enkele facties van miliseconden. Deze stotteringen werden veroorzaakt door onregelmatige veranderingen in het magnetisch veld, waardoor de draaiing van de aarde haperde.

Bron: Phys.org

Meer lezen