Geen foto

Complete havenplaats gevonden nabij Istanbul

Complete havenplaats gevonden nabij IstanbulEen zware droogte zorgde ervoor dat het meer Küçükçekmece bij Istanbul opdroogde. Het leidde enkele jaren geleden tot de ontdekking van een havenplaatsje dat eens aan het meer gelegen heeft. Archeologen deden talrijke ontdekkingen in het plaatsje dat Bathonea genoemd wordt, zoals havendokken, gebouwen, een waterreservoir en een Byzantijnse kerk.

Het merendeel van de vondsten stamt uit de periode tussen de vierde en zesde eeuw na Christus. Dit was de tijd waarin het Byzantijnse Rijk tot stand kwam, als nalatenschap van het Romeinse Rijk. De vondst van Bothonea kan daarom veel inzicht bieden in de vroege ontwikkeling van Constantinopel, de naam van Istanbul tijdens de Byzantijnse periode.

Tot dusver hadden archeologen nauwelijks artefacten gevonden uit de vroege geschiedenis van Constantinopel. Het Archeologisch Museum van de stad huisvest dan ook een schamele voorraad, die verbleekt bij die van andere oude steden. Volgens archeoloog Sengul Aydingun heeft Bothonea echter de potentie om een ‘bibliotheek van Constantinopel’ te worden.

Archeologen ontdekten bij Bothonea een zeewal van 2,5 mijl lang. De havenplaats was verder compleet uitgerust met dokken, gebouwen en steigers. Bijzonder was ook de vondst van een Byzantijnse kerk, een enorm waterreservoir en een oude stenen weg. “De ontdekking werpt nieuw licht op de wijde verstedelijkte omgeving van Constantinopel. Een fantastisch verhaal zal onthuld worden”, zegt archeoloog Volker Heyd enthousiast.

Bekijk hier een YouTube filmpje van de opgegraven havenplaats.

Bron: New York Times

Meer lezen
Tijdvakken
Landen