Geen foto

Christelijk homohuwelijk geaccepteerd in middeleeuwen

Twee mannenfiguurtjes op een huwelijkstaartHuwelijken tussen twee personen van hetzelfde geslacht werden al in de middeleeuwen uitgevoerd in Christelijke kerken en was wereldwijd geaccepteerd. Zo is gebleken uit illustraties, documenten en geschriften van uitgevoerde homohuwelijken.

Net als bij heteroseksuele Christelijke huwelijken kwam de hele samenleving samen in de kerk om het stel te zegenen voor het altaar en werden er geloften uitgewisseld. Een priester voerde de eucharistie uit en na de ceremonie was er een  huwelijksfeest voor genodigden.

Keizerlijk homohuwelijk

Deze elementen zijn allen vastgelegd als illustraties van de heilige verbintenis van de Byzantijnse keizer Basileios de Macedoniër (heerser tussen 867-886 na Christus) en zijn partner John. Dit werd deze week bekend gemaakt in een artikel op de I Heart Chaos blog. Auteur professor John Boswell, oud-voorzitter van de geschiedenisafdeling van Universiteit Yale, ontdekte dat er in de 10e tot de 12e eeuw twee ceremonies waren voor stellen van hetzelfde geslacht; één voor de verbintenis van twee mensen met hetzelfde geslacht en één speciaal voor de verbintenis van twee mannen.

Wereldwijd geaccepteerd

Ook een beeltenis in het kunstmuseum in Kiev toont het beeld van twee Christenen, St. Sergius en St. Bacchus. Deze twee mannen worden door hedendaagse onderzoekers als homo’s beschouwd. De afbeelding toont Christus als traditionele Romeinse ‘pronubus’ (getuige) tussen de gelovigen in.

Er zijn van over de hele wereld documenten bekend van middeleeuwse Christelijke verbintenissen tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, bijvoorbeeld uit het Vaticaan, St. Petersburg en Istanbul.

Bron: Daily Mail

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's