Geen foto

Bulgaars klooster mogelijk oudste van Europa

Icoon van St. AthanasiusSint Athanasius zou in het jaar 344 zelf het Athanasiusklooster in Bulgarije hebben gesticht, dat vandaag de dag nog in gebruik is. Dat beweren Bulgaarse archeologen na onderzoek in een nabijgelegen kluizenaarsgrot. Als dat klopt, is het St. Athanasiusklooster het oudste klooster van Europa.

De archeologen claimen dit na in de grot aanwijzingen te hebben gevonden dat de heilige Athanasius daar verbleef in de vierde eeuw na Christus. Hij zou op weg zijn geweest van Serdica, het tegenwoordige Sofia, naar Constantinopel (Istanbul) en gestopt zijn op deze plek in het zuiden van Bulgarije.

Archieven in het Vaticaan bevestigen dat de heilige in 343 inderdaad in Serdica was. Hij woonde daar een kerkvergadering bij. St. Athanasius, gestorven in 373, was lange tijd bisschop van Alexandrië en wordt gezien als een van de belangrijkste christelijke heiligen. Zijn klooster bij het gehucht Zlatna Livada zou volgens de Bulgaarse archeologen bijna 30 jaar ouder zijn dan het Candida Casa klooster in Galloway, Schotland, dat tot heden beschouwd werd als oudste van Europa.

Bron: Novinite.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's