Geen foto

Brand bij tempel van Farao Ramses IX

Ramses IX Karnak. Beeld van Markh via WikimediaDelen van de tempel van Farao Ramses IX zijn licht beschadigd geraakt door een brand in de nacht van 25 op 26 juni. Naar het schijnt is de brand met opzet aangestoken. De tempel bevindt zich op het archeologische terrein ‘Arabul Hesen’, de plek waar in het Oude Egypte de stad Heliopolis lag. Geruchten deden de ronde dat de kalkstenen poort van de tempel van Ramses IX in as was opgegaan.

Herstel door archeologen

Osama El-Shimi, algemeen directeur van oudheden in Caïro, liet weten dat de tempel van Ramses IX geen schade heeft opgelopen. Door de oplaaiende rook zijn delen van de poort en de lemen muur om de tempel echter wel zwart geworden. De aangetaste delen zullen worden gerestaureerd door een team van archeologen.

Tempelpoort van Neb-Maat-Re

Het Arabul Hesen terrein bevindt zich in Matareya, ten noordwesten van de obelisk van Senusert I. Zowel Koning Ramses III, IV en IX deden uitbreidingen aan de tempel die nog altijd te bewonderen is. Het meest vooraanstaande gedeelte vormt de tempelpoort van Neb-Maat-Re, de zoon van Koning Ramses IX. De rest van het terrein bestaat voornamelijk uit pilaren, poorten en lemen muren.

Bron: Abram Online

Meer lezen
Landen