Bijzondere middeleeuwse vondst in Weert

Bij werkzaamheden in Weert (LB) is een compleet middeleeuws erf gevonden. Tijdens onderzoek troffen archeologen bewoningssporen uit de Middeleeuwen (11e-12e eeuw)aan. De sporen zijn nagenoeg ongeschonden. Door proefsleuvenonderzoek, een archeologische proefopgraving, kwamen er al snel archeologische vondsten aan het licht.

Middeleeuwse erven

Archeologen ontdekten de resten van één of twee middeleeuwse erven, de contouren van binnen en buitenwanden en een waterput. Eveneens zijn er diverse bewoningsresten, zoals gebruiksaardewerk en metalen voorwerpen aangetroffen.

Bewijs van middeleeuwse woningen

In dit gebied van Weert is nog nauwelijks archeologisch onderzoek gedaan. De opgraving is daarom zeer waardevol. Tot voor kort was er weinig bekend over dit gebied. Het huidig onderzoek hoopt meer informatie te bieden over de geschiedenis van Weert. Hoewel er vermoedens waren over de woningen en erven in dit gebied, ontbrak tot nu toe het bewijs. Het perceel waar wordt gegraven, is ongeveer 1200 m2.

Opgraving

De werkzaamheden vinden plaats aan de St. Maartenslaan/Van Bommelstraat als gevolg van de aanleg van een infiltratiebuffer en de inrichting van een plantsoen. De opgraving wordt uitgevoerd door het archeologisch onderzoeksbureau VUhbs uit Amsterdam en zal vermoedelijk geen gevolgen hebben voor de planning van de werkzaamheden aan het plantsoen.

Afbeelding LightPhoenis (eigen werk) [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.nl)], via creativecommons.org/

www.nederweert24.nl/2015/
www.weert.nl/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen