Geen foto

Bewijs voor vroegst bekende tandheelkunde ontdekt

Onderzoekers hebben het vroegst bekende bewijs voor tandheelkunde ontdekt. Italiaanse onderzoekers hebben bij toeval de vulling van een hoektand uit 4.500 jaar voor Christus gevonden. Het betreft een vulling van bijenwas die aan de hoektand was aangebracht. De tand werd begin vorige eeuw gevonden in een grot in Slovenië en behoorde vermoedelijk toe aan een jongvolwassen man.

De vondst werd gedaan door onderzoekers Claudio Tuniz, Federico Benardini en hun collega’s in de Abdus Salam International Center for Theoretical Physics in het Italiaanse Triëst. Zij onderzochten een gefossileerd kaakbot om nieuw röntgenapparatuur te testen. De onderzoekers bevestigden de vondst met meerdere (micro)scans.

De analyses toonden een verticaal gevulde scheur in het glazuur en dentine (tandbeen) van de tand. Door infrarood spectroscopie konden de onderzoekers vaststellen dat het vullingmateriaal bijenwas is. C14-datering wees vervolgens uit dat zowel de vulling als de tand 6.500 jaar oud zijn. De toevoeging van de vulling zal dus vlak voor de dood van het individueel hebben plaatsgevonden.

Geen begravingritueel

De mogelijkheid bestaat nog steeds dat het toevoegen van de bijenwas een begravingritueel was en dat de scheur in de tand door uitdroging na overlijden ontstaan is, maar de onderzoekers hebben hun twijfels bij die theorie. “Andere tanden vertonen ook scheuren, maar daar is geen bijenwas bij aangebracht,” aldus de onderzoekers in hun verslag, dat gepubliceerd staat op PLoS ONE.

“Dit suggereert dat de hoektand hinderlijk was voor het individu. Als het een toevoeging van bijenwas na overlijden betreft, kun je je afvragen waarom het alleen in de dentine van de hoektand is aangebracht.” Bovendien hebben de analyses aangetoond dat de bijenwas “de randen van de scheur overlapten”, wat aanduidt dat de bijenwas pas is aangebracht toen de scheur al was ontstaan.

Dat ondersteunt de theorie dat de bijenwas is toegevoegd om de pijn van de gevoelige tand, die waarschijnlijk ontstond bij het eten, weg te nemen. “Dat levert ons het vroegst bekende harde bewijs op voor een tandheelkundig lapmiddel,” aldus Tuniz en Bernardini.

Bron: Discovery

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's