Bewijs onbekende Vikingkoning gevonden door metaaldetector
Er is bewijs gevonden voor een tot nog toe onbekende Vikingkoning in de vorm van een schat van zilveren voorwerpen. De vondst werd gedaan door een metaaldetectorenthousiasteling, die de voorwerpen vond in een loden doos in Lancashire.
Het gaat om in totaal 201 stukken zilver, waaronder armringen die gedragen werden door Vikingkrijgers. De vondst werd gedaan door Darren Webster aan de rand van Silverdale, een dorp nabij de kust in het noorden van Lancashire. Webster gebruikte een metaaldetector die zijn vrouw hem als kerstcadeau had gedaan.
De 201 stukken wegen meer dan één kilo. Men denkt dat de schat is verborgen rond 900 na Christus, tijdens de onderlinge oorlogvoering tussen de Vikingen. Op één van de munten staat de naam Airdeconut gegraveerd, een tot nog toe onbekende naam die waarschijnlijk refereert aan een Vikingkoning.
Op de achterkant van de munt staan de letter DNS – wat staat voor Dominus – Rex gegraveerd in de vorm van een kruis. Dit duidt op het christelijke geloof en naar alle waarschijnlijkheid had deze Vikingstam zich gekeerd tot dit geloof.
Beste vondst van de eeuw
De vondst werd afgelopen september gedaan en staat nu al bekend als één van de beste vondsten van deze eeuw. De schat heeft zelfs al een pagina op Wikipedia gekregen. De zilveren stukken waren van bijzondere waarde in de tijd van de Vikingen, geeft muntexpert Gareth Williams van het British Museum aan: “Met één armring zou je toen al een os kunnen kopen.”
Webster deed de vondst in een veld in Lancashire waar hij vaker zocht, maar tot nu toe nog nooit iets bijzonders had gevonden. Toen hij een stuk lood vond, was hij teleurgesteld, totdat hij het stuk optilde en er een regen van zilveren voorwerpen uit viel. “Toen ik de armbanden zag, wist ik dat ze van Viking oorsprong waren,” aldus Webster.
De waarde van de vondst wordt nu bepaald. Een beloning zal tussen Webster en de landeigenaar worden verdeeld. Het museum van Lancaster heeft al aangegeven de schat te willen kopen.
Bron: The Guardian