Geen foto

Beeldje Moeder Aarde gevonden in Frankrijk

Franse archeologen hebben aan de oevers van rivier de Somme in het noorden van Frankrijk een zeldzaam beeldje uit de nieuwe steentijd gevonden. Het betreft een beeldje van klei van 20 centimeter hoog met brede heupen maar een smal hoofd.

Dusdanige beeldjes worden vaker gevonden in Europa, maar zelden zo ver in het noorden. Bovendien is het beeldje vrijwel compleet en in goede staat. De archeologen schatten de ‘vrouwe van Villers-Carbonnel’, zoals het beeldje wordt genoemd, op zesduizend jaar oud.

Het beeldje komt overeen met beeldhouwwerk van vrouwelijke lichamen dat doorgaans in het Middellandse Zeegebied wordt gevonden. Omdat dusdanige beelden vaak in verband worden gebracht met een cultus die vruchtbaarheid of het leven aanbid, beschouwen de archeologen het beeldje als een ‘Moeder Aarde’ figuur.

Het beeldje werd gevonden in de ruïnes van een neolithische kalkoven op een archeologische site nabij de plaats Villers-Carbonnel. De archeologen denken dat het beeldje in vijf stukken is gebroken toen ze werd gemaakt tussen 4.300 en 3.600 voor Christus. De Franse archeologische dienst die de opgraving uitvoerde, Inrap, heeft toestemming gekregen om 77 archeologische sites langs het nieuwe kanaal Seine-Nord Europe te onderzoeken. De archeologen denken daarom dat dit de eerste vondst van vele zal zijn.

Bron: The Independent

Meer lezen
Landen