Archeologisch onderzoek naar grafkelder in Anloo

De in 1743 aangebrachte grafkelder in de Magnuskerk in Anloo is het onderwerp van archeologisch onderzoek. De kerk dateert uit 1050 en heeft een nog oudere houten voorloper. De kerk is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verklaard.


In de Tweede Wereldoorlog was professor Giffen ook al bezig met een opgraving naar de voorloper van de huidige kerk. Hij vond toen een keientrap die ook nu door Archeoloog P. den Hengst is teruggevonden. Hengst maakt het werk af waar van Van Giffen ooit aan begonnen is. De keientrap ligt onder de fundering van de huidige kerk en is daardoor ouder dan de funderingen. De houten kerk is rond 900 gebouwd. Aanwijzing voor de oudere kerk is de keientrap die net zo schuin staat ten opzichte van de huidige kerk als de oudere kerk. 

Een Middeleeuwse crypte?

De in 1743 aangebrachte grafkelder was in de vergetelheid geraakt. Hij behoort toe aan Evert Unico Alberda. Volgens de documenten liggen zijn twee dochters en zijn vrouw er begraven. Eerder zijn er drie schedels gevonden die hoogstwaarschijnlijk van de drie vrouwen zijn. In oude Drentse kerken zijn grafkelders geen gewoonte. Waarom in deze kerk wel? Heeft de Magnuskerk ooit een apsis gehad met een Middeleeuwse crypte? Dat is een vraag waar Hengst hopelijk tijdens de opgraving antwoord op krijgt.

www.dvhn.nl/drenthe/

Meer lezen
Tijdvakken